Na tropie zagadki do rozwiązania

Czy dorośli uwielbiają kryminały? Oczywiście, że tak. Dorośli kochają stawać ramię w ramię z różnymi bohaterami filmowymi, książkowymi, aby dowiedzieć się kto jest mordercą, czy też kto włamał się do banku, obrabował znanego milionera, itd. Takich przykładów można wymieniać naprawdę bardzo dużo. A czy młodzież lubi zajmować się takimi sprawami? Oczywiście, że tak. Nawet, jeżeli wydaje im się, że nie będą potrafili rozprawić się z danym wątkiem – zawsze im to jakoś wyjdzie. Dzieciaki uwielbiają czytać o takich sprawach, dlatego warto ich do tego zachęcić. W szczególności, że na rynku pojawiła się książka pt.”Najdroższy banan świata, czyli kto wykradł grę” Ewy Nowak.

Akademia Szpiegów

Zapraszamy do Akademii Szpiegów, gdzie należą same dzieci. A właściwie to nie ma ich tak dużo. Bowiem mamy do czynienia tylko z Mieszkiem, Marceliną i Frankiem. Ich kryptonimy to odpowiednio Anakin, Omega i Czternasty. Przygody całej trójki mogliśmy już poznać w pierwszej części serii “Akademia Szpiegów”, która nosiła tytuł “Noga w szufladzie, czyli domowa historia szpiegowska”. Jeżeli ktoś nie miał do czynienia z pierwszą częścią niekoniecznie musi od razu po nią sięgać. Jednak po zakończeniu tej książki na pewno będziemy chcieli się dowiedzieć co tej trójce nastolatków wydarzyło się w pierwszej kolejności. A wydarzyło się naprawdę bardzo dużo. Co? Czytelnik musi sam odkryć. Teraz nasza trójka bohaterów będzie musiała znaleźć złoczyńcę, który wykradł grę, która jest warta kilka milionów euro. Tak, moi drodzy czytelnicy. Nasi bohaterowie zajmują się takimi poważnymi sprawami.

Na tropie rozwiązania

Mieszko i Marcelina muszą przyznać rację swojemu tacie, który mówił, że pochodząca z ich miasteczka Pani Dębska wymyśliła jedną z najlepszych i najbardziej wartościowych gier na komputer “strong Brain”. W szczególności, że została ona skradziona. Ile warto jest taki banan? Oczywiście, nie banan jako owoc, ale pendrive, gdzie został umieszczony prototyp gry, który już niedługo miał znaleźć się w oficjalnej sprzedaży. Komu zależało na tej grze? Kto nie mógł się jej doczekać. Nasza dzielna trójka ma nie lada orzech do rozgryzienia. Wiedzą, że na pewno nie jest winny Kuba z ich szkoły, chociaż jest on prawdziwym maniakiem gier komputerowych. Dużo by przemawiało na jego niekorzyść, jednak to nie on. No to kto? Czy dzieciom uda się wyjaśnić tą zagadkę? Czy banan z grą zostanie znaleziony w odpowiednim czasie? Tego dowiemy się z “Najdroższy banan świata, czyli kto wykradł grę” Ewy Nowak. Tak, dzieci są naprawdę zdolne i są w stanie poradzić sobie z wieloma zagadkami.

Book obraz autorstwa freepik - www.freepik.com